Înainte de a te decide asupra achiziţionării unui iepuraş, ca animal de casă, e bine să te gândeşti la tot ce înseamnă viaţa cu un urecheat. Spre exemplu, trebuie să ştii că iepurii au o speranţă de viaţă medie de 5 ani. Nu sunt animale ce trăiesc pe lângă casa omului câţiva ani. Au nevoie de un mediu propice dezvoltării, de o casă curată şi îngrijită, de o familie iubitoare şi atentă.
Dacă ai probleme cu mirosurile urâte, ar fi bine să te gândeşti de 10 ori înainte de a cumpăra un iepuraş. Urina urecheaţilor miroase foarte urât, fiind bogată în amoniac.
Se recomandă o casă unde există un sistem performant de ventilaţie. De asemenea, trebuie să ştii că va trebui să faci mai des curăţenie dacă te decizi să creşti un iepure de casă.
Dacă ai deja un câine, s-ar putea să ai probleme îl a-l învăţa cu iepurele. De altfel, iepurii sunt animale care nu prea se înţeleg cu animalele de casă deoarece sunt fiinţe aflate la baza lanţului trofic. Iepurii reprezintă mai degrabă o masă bună pentru câinii de vânătoare, decât un prieten de joacă. Un câine şi un urecheat nu ar trebui niciodată lăsaţi nesupravegheaţi. Chiar dacă aparent nu se atacă şi par să se înţeleagă foarte bine, câinelui nu-i ia decât o secundă să-i frângă gâtul iepurelui.
Chiar dacă sunt animale foarte încăpăţânate şi independente, iepurii au nevoie de multă atenţie. Nu le place să fie lăsaţi într-o cuşcă, fără să aibă vreo jucărie prin preajmă. În pet-shopuri se găsesc o varietate bogată de jucării atât pentru hamsteri cât şi pentru iepuri. De asemenea, e recomandat să te joci în fiecare zi cu urecheatul. Măcar 15 minute. Astfel se "cimentează" relaţia dintre voi.
Uneori poate fi dificil să găseşti un medic veterinar care să ştie să trateze afecţiunile acestor animale. Mulţi doctori veterinari îi tratează ca pe pisici: aceleaşi vaccinuri, aceleaşi medicamente, aceleaşi simptome. Anumite medicamente sunt potrivite şi iepurilor dar sunt situaţii, chiar foarte des întâlnite, când urecheaţii reacţionează diferit la un tratament care e potrivit pisicilor. De exemplu, medicamentele ce conţin Moxicilină, Lincomicină sau clindamicină sunt mortale pentru majoritatea raselor de iepuri. Să nu uităm că tratamentul pentru un iepure e de cele mai multe ori mai scump decât pentru orice alt animal.
În privinţa alimentaţiei, urecheaţii au nevoie de o dietă echilibrată alcătuită din: salate, fructe şi legume proaspete (însă trebuie administrate cu grijă, doar un fruct pe zi), cereale, seminţe (de asemenea, administrate în cantităţi echilibrate), iarbă proaspătă chiar şi fân.
Dacă ai cumpărat o iepuroaică, se recomandă să o sterilizezi de mică. În felul acesta eviţi apariţia unor sarcini nedorite şi previi cancerul uterin, o boală foarte întâlnită.
În privinţa masculilor, probleme intervin atunci când aceştia simt nevoia de a-şi marca teritoriul. Dacă sunt castraţi, această problemă poate dispărea. Dar se recomandă castrarea înainte de a ajunge la maturitate, atunci când încep să-şi marcheze teritoriul.
Mai trebuie să ştii că iepurii nu suportă lumina directă a soarelui şi nici temperaturile ridicate. Suportă foarte bine frigul însă căldura excesivă poate fi mortală pentru aceste animale.Majoritatea iepurilor de rasă pot fi dresaţi să-şi facă nevoile la litieră. Asta nu înseamnă că, din când în când, nu se vor scăpa prin casă! Din fericire, acestea sunt cazuri izolate.
Dacă ai cumpărat un puiuţ care pare foarte liniştit şi cuminte, ei bine, aşteaptă-te să se schimbe la maturitate. Datorită hormonilor, temperamentul iepurelui se poate schimba complet. Puiul e bine să aibă 3-4 luni când îl cumperi. La 6 luni deja sunt maturi din punct de vedere sexual (cu excepţia raselor gigante care ating maturitatea sexuală la 8 luni).
Iepurii adoră să roadă şi să sape. Dacă nu ai un spaţiu anume pentru a-l lăsa să-şi "facă de cap", e mai bine să te gândeşti la achiziţionarea unui câine sau a unei pisici.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu