Girafa este cea mai înaltă din toate speciile de animale. Masculii pot avea 4,8 - 5,5 m înălţime şi o greutate de 900kg. Numele ei provine din arabă şi înseamnă cea mai înaltă dintre toate.
Originară din Africa, girafa este înrudită cu familiile: Cervidae şi Bovidae, dar aparţine altei familiei, Giraffidae, care cuprinde doar girafa şi ruda ei cea mai apropiată okapi
Girafele sunt faimoase datorită gâtului lor extrem de lung (care le permite să ajungă la frunzele cele mai înalte şi mai fragede din arbori) şi picioarelor anterioare care sunt mai lungi şi mai mari decât cele posterioare. Structura osoasă a gâtului nu este diferită de cea a altor mamifere, neavând vertebre în plus, dar fiecare din cele şapte oase este mai lung. În plus are coarne mici acoperite cu piele (ossicoarne)
Există multe modificări specifice ale structurii girafei, care au evoluat aparte comparativ cu a altor mamifere, în special sistemul circulator. Inima girafei trebuie să pompeze o presiune sangvină practic dublă ca a multor alte mamifere mari pentru a putea menţine fluxul sanguin normal. În partea superioară a gâtului girafei, există un sistem complex de regulare a presiunii sângelui care previne excesul acestuia când girafa coboară capul să bea.
Vasele sangvine din partea inferioară a picioarelor sunt supuse unei presiuni foarte mari. Girafa are o piele groasă şi strânsă pe extremităţile inferioare ale picioarelor, care menţine presiunea extravasculară ridicată, semănând ca funcţie cu costumul unui pilot de avion supersonic.
Majoritatea sunetelelor pe care girafa îl emite cu ajutorul plămânilor săi enormi nu poate fi auzit de urechea umană, întrucât girafele comunică între ele cu ajutorul infrasunetelor.
Limba de culoare neagră, foarte lungă (circa 45 de cm), îi permite să-şi cureţe urechile. Are două coarne şi o creastă osoasă datorită dezvoltării excesive a oaselor frontale şi nazale. Gura este diferită de cea a altor rumegătoare, buza superioară nu este tăiată ca la cămile, are o forma mai ascuţită. Are un sistem care îi permite să deschidă şi să inchidă fosele nazale în mod voluntar, protejându-le de prf.
Blana este de culoare galbenă, cu pete de culoare mai închise sau mai deschise, petele de pe gât sau picioare sunt mai mici.
Girafele trăiesc în grupuri de 20-30 exemplare, la tinereţe, la bătrâneţe caută singurătarea.
Reproducerea:Perioada de gestaţie la girafă este între 14 şi 15 luni; naşte un singur pui. Girafa naşte în picioare iar sacul embrionar nu se rupe cand fătul cade pe sol. Girafele nou născute măsoară 1,8m. La puţine ore după naştere , puiul de girafă poate alerga şi nu se deosebeşte de cel care are o săptămână. Oricum în primele două săptămâni stau mai mult aşezate şi păzite de mama lor. Girafele adulte sunt prea mari pentru majoritatea carnivorilor, dar exemplarele mai tinere pot fi atacate de majoritatea carnivorilor : lei, leoparzi, hiene şi câini sălbatici. Puiul devinde independend după 18 luni. Doar 25-50% dintre ei vor ajunge adulţi, având o medie de viaţă de 20 şi 25 ani.
Alimentatia:
Regimul alimentar al girafei este în acord cu fizicul; mănâncă frunzele arborilor folosind limba. Cele care traiesc în în sudul Africii preferă ramurile şi frunzele care au spini. Când mănâncă alimente proaspete şi suculente pot sta mult timp fără apă, dar în epoca de secetă parcurg mai multi kilometri pentru a bea apa din lacuri sau bălţi. Alimentul favorit al girafei este Acacia, o specie de arbore care creşte în savana, este un animal care alege mult mâncarea când poate să aleagă. Dar daca nevoia o cere ,nu are probleme în a se adapta la alte alimente. De asemenea consumă alte specii de arbori şi iarbă. Pentru a bea sau a mânca iarbă , girafa trebuie să se aplece si se aşează într-o poziţie vulnerabilă.
Limba girafei cât şi aparatul digestiv sunt adaptate să digere vegetale cu spini, pe care le digeră fără nici un tip de probleme. Girafele petrec 16-20 ore pe zi alimentându-se şi dacă au pui, o pot face şi în perioada cea mai călduroasă din zi cand animalele de pradă sunt inactive. Poate ajunge să mănânce şi 65 kg de vegetale. Girafa la fel ca vaca, este un animal rumegător, are 4 stomacuri şi digestia este asemănătoare celorlalte rumegătoare (digestia are nevoie de mult timp).
Subspecii:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu