marți, 8 septembrie 2009

zebra



Zebra este reprezentată de trei variante de animale care face parte din specia calului (Equidae) ordinul imparicopitate, (Perissodactyla). Astfel este varianta:
  • Zebra Grevy (Equus grevyi)
  • Zebra de stepă (Equus quagga)
  • Zebra de munte (Equus zebra).

Incrucişări dintre zebre şi cai au dat naştere la zebroide o variantă intermediară între zebră şi cal, ca şi zebrule care sunt o încrucişare între zebră şi măgar. Zebrele sunt foarte greu de domesticit şi nu vor deveni niciodată animale de călărie.

Raspadire:Locul lor de origine este tot continentul african, în nordul continentului fiind deja în perioada antică exterminată. Cea nai răspândită variantă este zebra de stepă, care trăieşte în savanele din Sudan şi Etiopia de Sud, Africa de Est până în Africa Sudică de Vest. Zebra Grevy trăieşte în regiunile cu tufişuri aproape uscate şi savane este răspândită în Africa de Est, Kenia, Etiopia şi Somalia. Zebra de munte trăieşte pe un areal geografic mult mai restrâns ca celelate două variante, fiind răspândită numai în regiunile mai înalte până la altitudinea de 2000 m deasupra n.m. regiuni situate în Namibia şi Africa de Sud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu